FAKE NEWS: Így hazudik az INDEX

Elképzelésként eddig is élt bennem, hogy majd egyszer írok újra egy frissebb anyagot arról, hogyan manipulálják a híreket pusztán néhány szófordulattal úgy, hogy pontosan azt gondold és érezd a végére, amit szeretnének, de erre eddig nem került sor. A legutóbbi erről szóló írásom több mint hét éves. De ez a cikk… Olyan mélységesen felháborított, hogy elhatároztam, hogy sorról sorra kommentálni fogom, és így talán épp az ellenkező hatást fogja kifejteni, ha csak bennetek kevesekben is, mint ahogy azt (((Richárd))) tervezte. És akkor már megérte három órán át szerkeszteni.

Megvédtek egy szobrot, megöltek egy nőt

GettyImages-831058840
2017.08.16. 20:16
 KAPCSOLÓDÓ CIKKEK (5)
Fajgyűlölő csoportok (úgyérti, jobboldali csoportok) és baloldali radikálisok (úgyérti, az antifa, és anarchisták) csaptak össze a hétvégén a virginiai Charlottesville-ben. Az alt-right kulturális örökségvédelmi projektet indított, amihez több fajvédő szervezetet gyűjtöttek össze. Az ellentüntetők felkészülten várták őket. A dolgok akkor fajultak el, amikor egy húszéves férfi egy szürke Dodge Chargerrel a békés ellentüntetők közé hajtott. (nem teljesen, a dolog akkor fajult el, mikor az antifa órákkal korábban lerohanta és próbálta agyba-főbe verni az engedélyezett demonstráció résztvevőit.)  Több tucatnyian megsérültek, sokakat kórházban ápolnak. A tüntetésnek halálos áldozatai is voltak. És mindez miért? Egy köztéri szobor miatt. (Tényleg ilyen egyszerű? Köszönjük Index! Nélküled elvesznénk a világ zűrzavarában. Véletlenül sem azért vannak gondok, mert már ott tartunk, hogy a balosok mondják meg, milyen szobor állhat, és milyen nem. Véletlenül se arról van szó, hogy „a múltat végképp eltörölni”, véletlenül sem arról van szó, hogy meggyalázzák azoknak az emlékét akik ki mertek állni a népükért, és példát statuáljanak. Trump megmondta a beszédében: Ma Lee tábornok, jövőhéten Washington, azután pedig Thomas Jefferson?) Mi folyik Charlottesville-ben, és miért bolydult fel Donald Trump nyilatkozatai miatt fél Amerika? Szájbarágó.

Hogyan fajulhattak idáig a dolgok?

Cristoforo Colombo 1492-ben nyugatnak indult az Atlanti-óceánon, hogy megmérje, milyen messze van India. Sosem tudta meg, hogy valójában nem oda ért el, ahová indult, mert közbejött egy addig ismeretlen kontinens, de ez nem akadályozta meg a követőit abban, hogy felfedezzék és módszeresen kifosszák az Újvilágot. (kifosszák? Úgy érti meghódítsák. mint ahogy tette minden nép mindig is a világtörténelemben.) Az őslakosság kiirtása (úgy érti kipusztulása egy járvány miatt) kétszáz évvel később odáig fajult, hogy olcsó munkaerőt már csak lasszóval lehetett fogni. Pont ezt csinálták az afrikai emberkereskedők, (akikről véletlenül nem említi meg, hogy legtöbben szintén feketék voltak, és a sajátjaiukat adták el szolgának) akik gályaszám hordták a fekete rabszolgákat Amerikába.

Amerika később úgy döntött, nem lesz gyarmat, 1776-ban megvívta a függetlenségi háborúját, és kiszakadt az angol uralom alól. 1861-ben aztán az iparosodott, északi Unió és a mezőgazdaságból élő déliek Konföderációja között robbant ki háború. Az északiak az Emancipation Proclamationt lobogtatták, a déliek meg a szakszerű korbácsolás kézikönyvét.  Az északiak a szabadságjogokra hivatkoztak, a déliek meg arra, hogy az nem tud gyapotot szedni, szemben a négerekkel. (Micsoda? Ez valami rossz vicc? Hát semmi szégyenérzetük nincsen ezeknek? Komolyan, szó szerint az áll ebben a cikknek nevezett hulladékban, hogy ÉSZAK= felvilágosodás, DÉL= korbácsolás? Ennyi? Semmi az államok függetlenségéről, semmi az eredeti alkotmányról aminek a védelméért kilépett a 13 állam az Unióból? Semmi semmiről? Korbácsolás? Szemben az emancipációval? Nem találok szavakat.) Négy évig folyt a patakvér; végül az északiak győztek.

Na, ebben a háborúban harcolt Robert E. Lee, a Konföderáció tábornoka, aki 1924-ben köztéri szobrot kapott Virginiában. Lee tábornok a szélsőjobbos fajgyűlölők egyik szent ikonja, (ez a mondat egyszerre triplán is hazudik. Azt sugallja, hogy CSAK a szélsőjobbosoké, azt sugallja, hogy szélsőjobbosnak lenni valami hiba, valamint azt is sugallja, hogy mivel a szélsőjobbosok ikonja, ezért bűnös!) így amikor a charlottesville-i városvezetés úgy döntött, hogy eltüntetik a szobrot az utcáról, kitört a botrány.

Mi volt a baj a szoborral?

Lee a rabszolgatartó déliek oldalán harcolt a polgárháborúban, és bármilyen remek stratéga volt, egy rasszista, elnyomó rendszert védett. Lee felesége egy kőgazdag déli rabszolgatartó lánya volt, (haha, ez volt a legtöbb szörnyűség amit el tudtak mondani róla, hogy a feleségének az apjának voltak rabszolgái egy világban, ahol ez általános volt. Ajjaj, szó szerint HITLER!) és maga a tábornok is hírhedten kegyetlenül bánt a négerekkel. (forrás? Ezt a mondatot csakúgy beszúrta bolsevik barátunk, a hatás kedvéért. A valóságban Lee kifejezetten progresszív volt, és felszólította a katonáit, hogy bánjanak tisztelettel a déli seregben szolgálaó feketékkel. De persze ezt szerzőnk nem tudja, mert életében nem olvasott semmit Lee-ről.) Egy Lee-szobor sokakban rossz érzéseket kelthet; például abban, akinek a dédnagyanyja még rabszolga volt. Vagy akiknek a nagyanyja még nem ülhetett a buszon a fehérek mellé. (Kit érdekel? Most akkor kik építették ezt az országot, és kiké?)

A fajgyűlölő radikálisoknak Lee tábornok viszont igazi népmesei figura. A polgárháború után sokáig abban bíztak, hogy a Dél majd revansot vesz a vereségért, és Lee lesz az, aki visszazökkenti a dolgokat a rendes kerékvágásba. Ez volt az ő Trianonjuk. Épp ezért tartották a Lee-szobor eltávolítását történelemhamisításnak, illetve az amerikai kulturális örökség megcsonkításának. (Épp ezért? Miért? Mert ez volt a Trianonjuk? Ennek a mondatnak semmi értelme, csupa blődség, látszik, hogy a progresszív fiatalembernek a valóságban még soha életében nem sikerült más nézőpontját megértenie. Nem. Az, hogy egy nép hőseiből ostoba gonosz figurákat gyúrunk, AZ a történelemhamisítás. Hogy ledöntjük a szobraikat, és úgy csinálunk mintha a múltjuk valami szégyenfolt és ragály volna, AZ a történelemhamisítás.)

Nem túlzás ez?

Dehogynem. De a vérző szívű liberálisok is belelátják az Elfújta a szélbe a rasszista-revizionista narratívát, csak mert Scarlett O’Hara visszasírja a háború előtti időket. Vagy tiltólistára teszik Huckleberry Finn kalandjait, mert sok benne a négerezés; hiába, hogy a modern amerikai regényre gyakorolt hatása felbecsülhetetlen.

Hogy reagált a szélsőjobb?

A korábban újságíróként, most fajvédőként működő Jason Kesslert annyira fölzaklatta a dolog, hogy Unite the Right néven tüntetést szervezett Charlottesville-be saját radikális csoportjával, az ultranacionalista Proud Boysszal. A meghívót minden fasiszta szervezetnek továbbította;(fajvédő, ultranacionalista, fasiszta… a szerző tisztában van ezekkel a fogalmakkal, vagy csakúgy dobálja, mert ijesztően hangzik?) a cél az volt, hogy minden idők legnagyobb white supremacist tömegrendezvényét hozzák össze.

Mi az a white supremacist?

Fehér felsőbbrendűséget jelent. Olyan rasszisták mondják magukra, akik büszkék rá, hogy azok. (nem létezik olyan szervezet ami magát white supermacist-nek nevezné. Ez is egy csinált fogalom, mint a többi.) Az Egyesült Államokban az ilyen szervezeteket hate groupnak, gyűlöletcsoportnak hívják, mert kisebbségek ellen uszítanak: gyűlölik a mexikóiakat, a feketéket, a bevándorlókat, a kínaiakat, a zsidókat, a demokratákat, a melegeket, a leszbikusokat, a transzneműeket, a liberálisokat, a különvéleményt, a másként gondolkodókat. Meg a gondolkodókat úgy általában. (Azt a mindenségit. Ez újságírás? Ez? Ki hívja őket hate groupnak? Az ADL, azaz rágalmazás ellenes liga, ami kb. az ottani MAZSIHISZ. És ha már úgy legalább négy de talán még több szervezetről beszélünk, melyikük, és hol állítja magáról, hogy „gyűlöli” azt a harminckét dolgot amit felsorolt a szerző? Ez még mindig nem a gyűlöletről szól, ahogy soha nem is szólt, hanem a defenzíváról. És arra is kiváncsi lennék, hogy mi a forrás arra, hogy ezek az emberek „gyűlölik a másként gondolkodókat, meg a gondolkodókat általában”?)

Vagyis nácik?

Mémek, nácik és Trump: az amerikai szélsőjobb diadala

Mémek, nácik és Trump: az amerikai szélsőjobb diadala

2016 még a szélsőjobbot is meglepte. A sikertelen fajvédőket a New York-i milliárdos és a 4chan trollserege rángatta magával az érdektelenségből a mainstreambe. Másfél év alatt sikerült újrafogalmazni a politika szabályait.Tovább

Akik kinn voltak a charlottesville-i utcákon, azok az egyébként elég heretogén alt-righton belül is a szélsőségeket képviselik. Mélyen megvetik a polkorrektséget, tehát nyugodtan hívhatjuk őket náciknak. (elismétlem, hátha rosszul olvastam: megvetik a polkorrektséget, TEHÁT nácik. Tényleg ezt írja ez az entitás.)Az egyenruhájuk nem Hugo Boss, a szellemi képességeik összesen nem tesznek ki egy Albert Speert, (min nyugszik ez a hírértékű megállapítás?) és még Leni Riefenstahl sem tudna vonzó imázsfilmet készíteni róluk, de az esztelen fajgyűlölet stimmel. (forrás? mert nekem van forrásom feketékre, akik kinn voltak tüntetni.  – bár hozzáteszem ez a fekete konfederációs oldal, amit évek óta követek, éppen most nem elérhető…)

Kik voltak még ott a tüntetésen?

A hétvégi tüntetésre kivonult az alt-right szélsőséges szárnyának színe-java. Kessler, aki korábban fehérgyűlölettel gyanúsította meg a charlottesville-i városvezetést, azt mondta:

a felvonulás remek lehetőség, hogy azok a fehérek, akik már torkig vannak, megmutathassák, hogy nem lehet velük bármit megcsinálni.

A résztvevők (a teljesség igénye nélkül):

  • Vanguard America egy fehérek és heteroszexuálisok által benépesített fasiszta Amerikában hisz. (minden ország heteroszexuálisok által van benépesítve, sajnálom. És mi t jelent az hogy fasiszta Amerika?) „Vér és föld!” – hirdeti büszkén a jelszavuk. Ordították is teli torokból.
  • League of South neo-konföderációs nézeteket vall. (az milyen?) Kevesebb adót, szabályozást és színesbőrűt szeretnének látni az országban, és több egyházi befolyást az oktatásban. (kevesebb adót, szabályozást és színesbőrüt. Aha. Gondolom az alaptörvényükből idéz a szerző, rendkívül értelmes mondat ez is.)
  • Az Identity Evropa a fura fajelméleti nézeteiről híres. (fura fajelméleti nézetek?… Elmondom, hogy ez a leírás itt a négy szervezetről mi célt szolgál. Egyrészt próbál otrombaságokat a szájukba adni, másrészt mindet úgy beállítani, mintha mind külön-külön, elvont, három ember által kitalált értelmetlenségekben hinnének.) Bármikor levezetik, hogy a fehérek intelligensebbek a feketéknél, de bizonyítani nem tudják. (várjunk csak? Akkor bizonyítom: LINK. FORRÁS. kész.) A vezetőjüket, Nathan Damigót idén év elején letartóztatták, mert a kaliforniai Berkeleyben megütött egy nőt. (Azt elegánsan elhallgatnák, ha én nem írnám le, hogy akkor történt mindez, mikor a Berkeley-n az ANTIFA szintén lerohanta őket, és sörösüvegekkel, kövekkel hajigálták őket. A konkrét kisasszony pedig felfegyverkezve érkezett azzal a céllal, hogy üsse-verje a jobbos gyűlés résztvevőit. FORRÁS)
  • Traditionalist Workers Party a keményen dolgozó kisemberek és a család pártja. Azért harcolnak, hogy bárkit lehessen a bőre színe vagy a szexuális beállítottsága miatt diszkriminálni. (mi?) Totális határzárról álmodnak, hogy távol tarthassák leggyűlöltebb ellenségeiket, a zsidókat. (Újra ugyanaz. Tényleg van aki elhiszi, hogy a határzárral a zsidókat akarná bárki kinn tartani, mikor az USA jelentős százaléka zsidó, és Izrael szövetségesei? Szándékos, demagóg, ostoba csúsztatás, hátha valami naív teremtés megeszi.) 

Négy különböző fajgyűlölő csoport kell egy szobor megvédéséhez?! (célozva ezzel arra, hogy még négyen is alig vannak… hát persze)

Vannak, akik ennyire komolyan veszik a műemlékvédelmet.

Sejtették, hogy balhé lesz?

Az egyik vanguardos – aki a Splinter News újságírójának Thomas néven mutatkozott be – elárulta, hogy a tüntetés előtt néhányan kézifegyvert is rejtettek a pólójuk alá. Hátha szükség lenne rá. Például ha az ellentüntetők bevadulnak, a rendőrök meg elfelejtenek közbeavatkozni. (minek rejtegetne bárki bármit a pólója alatt egy open carry state-ben? Ez is azt akarja csupán sugallni, hogy bűnözők.)

Péntek este a tüntetők fáklyás felvonulást tartottak, és neonáci jelszavakat skandáltak. (Mik azok a neonáci jelszavak? Meg most akkor fasiszták, vagy neonácik, vagy neo-konföderációsok, vagy fajvédők, vagy mi van? Már nem tudom követni.)

De az augusztus 12-i tüntetésre nemcsak az alt-right, hanem a charlottesville-i antirasszisták is fölkészültek. (Ezt kérlek figyeljétek, mert elképesztő. Amint az egyébként engedéllyel nem rendelkező, szándékosan és kizárólag mások ellen érkező ANTIFÁ-ról van szó, rögtön olyan lágy és kedves lesz a hanglejtés…) Önkéntesek  jelentkeztek, (önkéntes… milyen szép, pátoszos szó… A túloldal nem önkéntes?) hogy beépüljenek az internetes alt-right csoportokba, és neveket társítsanak az arcokhoz, hogy tudják, kire kell majd figyelni a tüntetésen. Az egyik önkéntes szerint sokkal profibb aktát raktak össze, mint a rendőrök. (Profik… Véletlenül se arról van szó, hogy gyáván jelentgetik fölfele azokat, akik MÁSKÉNT GONDOLKODÓK, és vigyorognak, ha valakinek tönkre tudják tenni az életét.)

Ennyire felkészülten várták a tüntetést? Talán tudtak valamit?

Charlottesville-ben viszonylag gyakoriak a faji villongások. A Ku Klux Klán lobbija nagyon erős; a korabeli újságkivágások szerint az 1920-as években a tiszteletreméltó egyéneknek nem volt ciki klántagokkal mutatkozni. És a Virginiai Egyetem is szépen megköszönte, amikor ezer dollár támogatást kaptak tőlük. Virginiában a Klánnak respektje van; a hétvégi tüntetők is üvöltötték a jelszavukat, a „You will not replace us”-t (Nem fogtok lecserélni minket). (ez nem a Klán jelmondata… Ez csak egy jelmondat.)

Mire céloztak ezzel? Kik nem fogják lecserélni őket?

A zsidók. (…)

Vagy úgy. És ezek gyakori esetek?

Júliusban a Klán tartott felvonulást Charlottesville-ben, májusban az alt-right leghíresebb fehér nacionalistája, Richard Spencer. Akik ott voltak, érezték, hogy van valami a levegőben. A militáns balos akciócsoportok, mint a Redneck Revolt is felfegyverkezve indultak a szombati tüntetésre. (militáns balos akciócsoport… Édes Jézus fenn az égben! Hát akkor a Ku Klux Klán nem egy önkéntesekből álló, profi, militáns akciócsoport?)

Ott mi történt?

Kessler délre hirdette meg az indulást, de a tüntetők és az ellentüntetők már fél tizenegykor egymást verték. Az ellentüntetők egyik hatalmas táblájára – amit később pajzsként használtak – az

ALT-RIGHT SÖPREDÉK, ELJÖTT AZ IDŐ

feliratot festették, valamint Pepe békát, az alt-right totemállatát. Illetve csak a fejét, ami egy guillotine mellett hevert. Látszott, hogy ebből már nem lesz érdemi párbeszéd.

A legnagyobb balhé az Emancipation Parkban zajlott, ahol a Lee-szobor is áll. Az alt-rightosok rasszista, neopogány (Ez új! Már pogánynak se lehet lenni?), konföderációs, sőt, odinista (Odinista… Van ilyen politikai irányzat? És ez valami nagyon durva dolog? Még a konföderációsnál is durvább?) zászlókat lengetve támadtak az ellentüntetőkre, ők meg vissza. (Áljj-állj… Szép próbálkozás, de a balosok támadtak. Ahogy teszik mindig. Alapvetően semmi másért nem mennek. Direkt rászerveznek minden jobbos rendezvényre és kivonulnak, hogy vért ontsanak.) Köveket, vizespalackokat, paradicsomot, törött zászlórudakat és festékkel töltött lufikat dobáltak egymásra. Népszerű fegyver volt a paprikaspray is, amit a rendőrség is bőkezűen használt. A verekedések sem tartottak túl sokáig, mert valaki mindig lefújta a küzdő feleket.

Lőfegyvert senki nem használt.

Az összecsapások néha igen vad fordulatot vettek. Egy csoport náci összeverekedett a Black Lives Matters aktivistáival, és fémrudakkal csépelték egymást egy parkolóházban.

11 óra 28 perckor kihirdették a szükségállapotot Charlottesville-ben és Albemarle megyében. Ekkor már teljes volt a káosz. A csoportok elszakadtak egymástól, senki nem tudta, mi történik. Úgy tűnt, lassan véget ér a balhé.

Ekkor hajtott a tömegbe az autó?

Igen, háromnegyed 2 körül. Szürke Dodge Charger volt (Challenger te… áhh mindegy) ; egyenesen a parkból kiszorított ellentüntetők közé gurult. (Nyomokban sem így történt. A parktól távol, egy mellékutcában három elhaladó autó állt meg a tömeg miatt, a leghátsó volt a Challenger, ami nyomott egy gázfröccsöt, de aztán lelassított, viszont  elkezdték ütőkkel csapkodni, amitől a srác bepánikolt és nyomott egy gázt, beleszaladt az előtte lévő kocsikba, és azok sodorták el az antifákat. Nem állítom, hogy nem volt az emberünkben némi rosszindulat, de legalább minimálisan a tényeket kéne leírni…) A gázoló elhajtott a helyszínről, de üldözőbe vették, és rövidesen le is kapcsolták. A Dodge-ot egy 20 éves fiatalember, James Alex Fields Jr. vezette. Gyilkossággal, súlyos testi sértéssel és cserbenhagyásos gázolással vádolják. A bíróság nem szabott ki óvadékot, vagyis nem védekezhet szabadlábon.

Ki ez a 20 éves neonáci, aki az antifasiszták közé hajtott?

Ki ez a 20 éves neonáci, aki az antifasiszták közé hajtott?

James Fields kamaszkorában sokat videójátékozott, rajongott a nácikért és verte az anyját.Tovább(ikszdé…)

Ez terrortámadás volt?

Az amerikai sajtó még nem döntötte el, hogy terrortámadásnak vagy gyűlölet-bűncselekménynek nevezze a történteket. De az elnevezés nem változtat a lényegen: az ütközésben sokan megsérültek, és a 32 éves Heather Heyer belehalt a gázolásba. A támogatók gyűjtést szerveztek Heyer családjának; rövid időn belül több tízezer dollár gyűlt össze. (ezt ugyan én is ízléstelennek tartom, de megjegyzem, hogy a Challenger javítására is volt gyűjtés…)

Ő volt a tüntetés egyetlen halálos áldozata?

Nem. Még nem tudni, miért, de a tüntetőket figyelő rendőrségi helikopter is lezuhant. A becsapódásban nem sérült meg senki, de a fedélzeten tartózkodó két rendőr meghalt.

Sebesültek?

Összesen 35-en vannak, közülük 19-et még mindig kórházban ápolnak.

Letartóztattak valakit? Vannak felelősök?

Fields, a gázoló sofőr már őrizetben van. A rendőrség őrizetbe vette a 21 éves Troy Dunigant, a vele egykorú Jacob L. Smith-t és a 44 éves James M. O’Briant, kisebb súlyú szabálysértések, illetve tiltott fegyverviselés miatt.

A rendőrség hibája volt, hogy idáig fajultak a dolgok?

Ha igen, azt csak egy későbbi vizsgálat fogja kideríteni. Mind a tüntetők, mind az ellentüntetők azt nyilatkozták, hogy a rendőrség nem tett meg mindent, hogy szétválassza őket. Maga Kessler egy vasárnapi videóüzenetben arra panaszkodott, hogy a rendőrség nem készült föl a helyzetre; csak az érdekelte őket, hogy elhallgattassák az alt-rightot. Harcostársa, Spencer szerint a rendőrség csődöt mondott; nem tudták megvédeni őket. Pedig – mondta Spencer – ők csak demonstrálni akartak a mozgalmukkal, erre odadobták őket a farkasok elé.

Hogy reagált a közvélemény a történtekre?

Az internetezők már hozzáláttak, hogy megdoxxolják, vagyis nyilvánoságra hozzák a tüntető nácik személyes adatait. („az internetezők”… milyen aljas… Ugye látjuk, hogy mire megy ki a játék? Igyekszik úgy fogalmazni, hogy azt az érzést keltse, hogy vannak a jóérzésű sokak, az internetezők, meg vannak a „nácik” ,akik nem is emberek, és erkölcsi kötelessége az embernek levadászni őket, és leköpni ha szembejönnek az utcán. Hozzáteszem, hogy azt nem mondja el a szerző, hogy miért kéne így tenni; az egész cikkben sehol nem szerepeltek valódi állítások és nézetek, amik jellemznék ezeket az embereket. A lényeg az, hogy le kell őket fotózni, ki kell keresni az arcukat facebookon, aztán elküldeni a munkahelyükre. Mert ez egy jó dolog.) Néhányukat már ki is rúgták a munkahelyéről. A jelek szerint megdöbbentette őket a tény, hogy ha elmennek egy fasiszta (szerinte) tüntetésre, és ott kamerák elé kerülnek röhejes jelmezekben (szerinte), náci jelszavakat skandálva (szerinte), vagy éppen véres arccal, (véres arccal? Azaz megverték, és még ő szégyellje magát?) az nem fog mindenkinek tetszeni. A húszéves Peter Cvjetanovicot üvöltés közben, vöröslő fejjel kapták le; a kép rövid idő alatt nagy karriert futott be a közösségi médiában.

Cvjetanovic azt írta: nem számított rá, hogy ennyien meg fogják osztani a képet. Azt viszont tagadta, hogy gyűlölködő lenne:

Fehér nacionalistaként minden emberrel törődöm. A kultúránk és a gyermekeink megérdemlik, hogy legyen jövőképük. A fehér nacionalisták nem gyűlölködők; csak meg akarjuk őrizni, amink van. (egyetlen mondat, egyetlen, ami hiteles. Hogyan kerülhetett ide?…)

Tehát a tömegverekedés, (az antifa támadott) a házilag gyártott fegyverekkel vívott közelharc,(az antifa…)a szükségállapot kihirdetése,(arról is ők tehetnek?) egy lezuhanó helikopter, (még ERRŐL is ők tehetnek?) egy tömeges gázolás, 35 sebesült és 3 halott tulajdonképpen értékmegőrzés?(1 halott meg a két rendőr akik a helikopterben ültek… Istenem…)

Ha ő mondja. (Ja így már értem. Ez az egy hiteles mondat, még ez is csak azért van itt, hogy blődségekkel, alámondással, hazugságokkal, csúsztatással kiforgassák. Az az értékmegőrzés, hogy NE döntsék le a hősök szobrait. Ki mentek megvédeni. Már az is offenzíva volt, hogy a szobrot le akarták dönteni. Ezekután a vörösök kivonultak karddal kaszával, hogy márpedig elhallgattatják azokat, akik kiállnak az őseikért… Mindezeknek következménye a harc, a vér, és a szükségállapot. Nem hogy joguk, de kötelességük volt kiállni, ahogyan anno mi is kiálltunk a Turul szoborért. Szánalmas és undorító ez a hazudozás, és elszomorító, hogy sok embertársunk az egész ügyről annyit tud, amit előemésztve az Index elé rak.)

Hogy reagált Donald Trump?

Részvétet nyilvánított az elgázolt Heyer és a lezuhant helikopterpilóták családtagjainak. „Össze kell fognunk és el kell ítélnünk ezt a gyűlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erőszaknak. Gyerünk, fogjunk össze!”

– írta Trump a Twitteren.

Viszont elsőként az elnök kiadott egy közleményt, amelyben a lehető leghatározottabban elítélteaz erőszak, az előítélet és a gyűlölet minden formáját „valamennyi oldal részéről”. Utóbbiért rengeteg kritika érte, hiszen nem ítélte el a neonácikat. Végül a szabadságáról a Fehér Házba visszatérve, és két nap gondolkodás után Trump hétfőn kijelentette, hogy a szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok visszataszítóak. Csakhogy egy nappal később újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol már arról beszélt:

A charlottesville-i incidensekben mindkét oldal hibás,

az antifasisztáknak pedig nem kellett volna provokálniuk.

Ez a mondat a republikánusoknál és a demokratáknál is kiverte a biztosítékot, Trump ugyanis nem ítélte el egyértelműen a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket. Tény: az ellentüntetőknél is volt fegyver, és egyértelműen balhéra készültek, ahogy azt a Pepe-transzparens is mutatja. De, ahogy a demokrata párti Brian Schatz fogalmazott,

nem nagy kérés, hogy olyan elnökünk legyen, aki elítéli a nácikat. (a helyi baloldali megmondóemberek vannak itt úgy beállítva, mint a „közvélemény”)

Közben ráadásul elődje, Barack Obama reakciója („senki sem úgy születik, hogy utál egy másik embert a bőrszíne vagy a háttere vagy a vallása miatt…”) minden idők legnépszerűbb posztja lett a Twitteren. (azta… ez milyen elgondolkodtató… ja nem. Ezzel az erővel Tibi Atya és Oravecz Nóra lehetne itthon a mérce.) Szerdán George H. W. Bush és George W. Bush is közös közleményben ítélte el a gyűlölet minden formáját.

Miért nem beszélt keményebben Trump az alt-rightosokról?

Részben nekik köszönheti a hatalmát, így nem ítélheti el őket. Nem mintha egy nácinak számítana Trump jóváhagyása; aki gyűlölködni akar, az elnöki engedély nélkül is azt fogja tenni. (jobboldal = rasszizmus és gyűlölet. rasszizmus és gyűlölet. rasszizmus és gyűlölet. rasszizmus és gyűlölet. végtelen ciklusban ismétlendő! Akkor mindenki elhiszi!) Másrészt a republikánusoknak – tetszik vagy sem – szükségük van a rasszista szavazókra. Mióta a demokraták a hatvanas években felkarolták az egyenlőség elvét, (hahaa, de vicces! Ti talán nem tudjátok amit én, hogy azért így fogalmaz a kolléga, mert úgy lenne teljes a mondat, hogy a demokraták voltak a hatvanas évekig a kerékkötői a feketék jogegyenlőségének, és a Ku klux Klán legnagyobb szövetségesei voltak. Ez történelmi tény.) azóta a republikánusok táplálják a szélsőjobbos indulatokat. Mindig volt hozzá megfelelő elnökjelölt, és célközönség is.

Nem fog visszaütni az elhatárolódás hiánya?

A Merck gyógyszergyár (az mi?) vezérigazgatója közölte, hogy nem akar Trumppal együttműködni, amíg nem zárkózik el egyértelműen a szélsőségesektől. A videojátékos csetszolgáltatás, a Discord már kilőtte az alt-right tematikájú szervereket, (és az mi?)  és közölték, hogy nem fogják megtűrni a nácikat. Még a pénteki tüntetés fáklyáit gyártó Tiki is nyilvános közleményben határolódott el a náciktól. (na igen, ez aztán a súlyos nemzetközi koalició, az alt-right sose fog ebből felállni, hogy néhány demokrata kisvállalkozó a neten sír)

És innen hogyan tovább?

Az alt-right látványos erődemonstrációja igen rosszul sült el. A közvélemény láthatólag elítéli az erőszakot, ha az esélyegyenlőségért kiállókat bántják, (ez az ANTIFÁ-t jelölné?)  de a nácik szétverését nemcsak helyeslik, hanem asszisztálnak is hozzá. (erről hol álmodott a kedves szerző? és ugye látjuk: ha valaki a bal szerint „náci”, az dehumanizálásra került. Onnantól kezdve ki kell rúgatni, ki kell verni a fogait, le kell csukni, sőt, meg is lehet ölni, és jót nevetni az eseten.) Kérdés, milyen hatása lesz ennek az alt-right utcai politizálására. Mert az védhetetlennek tűnik, hogy a fehér felsőbbrendűség nevében meggyilkoltak egy fiatal fehér nőt, mert meg akartak óvni egy szobrot. (még jó, hogy ezt nem is kell megvédeni, mert ez a mondat így egyben szintén csak ennek a véglénynek a fejében állt össze.)

Megjósolhatatlan, hogy fognak reagálni, ha rájönnek, hogy Baltimore-ban az éj leple alatt szép csöndben eltávolították a közterekről mind a négy konföderációs szobrot.

Egyszerre sugallja, hogy jajj de félni kell a náciktól, egyszerre sugallja, hogy a nácik oly buták, hogy majd csak később „veszik észre”, hogy eltávolították. Mintha ezek az emberek nem a 21. században élnének, és nem ugyanúgy tájékozódnának mindenről, mint bárki más. De a legelszomorítóbb, hogy szinte látom magam előtt ennek a hitvány lénynek a mosolyát, a vigyorát, ahogy azon élvezkedik, hogy valami, ami sokaknak fontos volt és kedves, az nincsen többé. Erre nincsenek szavak.

Kategória: Egyéb